Városligeti fasor 23.
építés éve:
1902–1903.
kivitelező:
építész:
építtető:
Schwartz Izidor  üvegnagykereskedő, üveggyáros
funkció:
villa

A szebbnél szebb fasori villák közül kiválnak Vidor Emil munkái. Az általa tervezett itteni négy villa közül három az erzsébetvárosi oldalon (Városligeti fasor 23, 33, 45), egy a terézvárosi oldalon áll (Városligeti fasor 24).  

A Vidor villák közül elsőként a Városligeti fasor 23. szám alatti Schwartz-villa épült fel. A Schwartz család Schwartz Adolf és fiai néven 1884-ben alapított gyárat Pálfalván, ez volt az első magyar kézi gyártású síküveggyár Magyarországon. Schwartz Adolf (1827–1915) három fia (Izidor, Antal, és Imre) egymás közelében épített villát, ketten itt, a Városligeti fasor erzsébetvárosi oldalán. Mindkét villában ma is él a család egy-egy leszármazottja. 

Schwartz Izidor villája a Városligeti fasor 23. alatt 1903-ban készült el. A kétemeletes szecessziós villa az itteni Vidor-villákhoz hasonlóan kiemelt földszinttel, erőteljesen tagolt aszimmetrikus tömeg- és homlokzatalakítással épült, szintenként egy-egy nagypolgári lakással. Jellegzetessége az íves zárterkély, a rusztikus kőburkolat, a homlokzatok, a kovácsoltvas korlátok, a terrazzo padlóburkolat és a színes lépcsőházi üvegablakok növényi díszítése. A gyönyörű lépcsőház mellett a lakásbelsők részleteiből is látható még egy-egy ajtó, ajtókilincs és színes üvegablak. Közöttük is kivételes az a hajladozó ágú élő fára emlékeztető ablakosztás, amely Vidor Emil villáinál máshol is megjelenik. Az eredeti kerítésből megmaradt az életfa jellegű kovácsoltvas kapuzat, a villa mögött a tágas kert. 

Schwartz Adolf  családi sírboltja a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben található (nyugati fal, 10.).


(Forrás: Ami látható, és ami láthatatlan, 2013, 2018, 138-139.)