Rott Sándor
színházigazgató

A Jókai tér 10. szám alatti bérház bejárata mellett, közvetlenül az utcáról nyílt az Edison mozi, téglalap alakú nézőterén 25 széksor fért el, emeletét erkélyek vették körbe. A mozi azonban 1926-ban bezárt. Helyébe a korszak másik jellegzetes szórakoztatását biztosítva mulató, kabaré, majd 1928-tól egészen 1939-ig Rott Sándor (1868–1942) igazgatásával a Komédia Orfeum lépett.

Roth Sándor, a „Monarchia legnagyobb komikusa”, kedvelt nevén a „kis” Rott ezt megelőzően színésztársával, Steinhardt Gézával a Folies Caprice mulató Révay utca 18. alatti helyiségében lépett fel, ahol kabarét működtettek Kis Komédia néven 1919-1927 között és ahol óriási sikert arattak Oroszi Antal Kalábriászparti című bohózatában, de később Bécsben és Berlinben is. Igazgatása alatt a Komédia Orfeum sikert sikerre halmozott, varietéműsoraiban a XX. század legnagyobb színészei és mulattatói léptek fel: Rózsahegyi Kálmán, Rátkai Márton, maga Rott Sándor, Feleki Kamill, a Latabár fivérek, a fiatal Alfonzó, Rodolfó, és itt kezdett szerzőként Rejtő Jenő.

Az egyik előadás kritikájának részlete talán érzékelteti Roth Sándor és az itt bemutatott előadások különleges hatását: „Rott Sándor és Rátkai Márton a szerep szerint két nagyon öreg ember. Beszélgetnek. Nem is igen történik más… Több, mint félórán át beszélgetnek. Kivételes félóra! Két ragyogó művész! Mindkettőnek tarsolyában ott van Reinhardt fényes szerződési ajánlata.… És itt ülnek Vajdahunyad festett vára alatt egy padon… Az egyiknek Molière-t kellene játszania, a másiknak Shakespeare-t. Mindkettőnek ott volna a helye a város legelőkelőbb drámai színpadán. Ők itt vannak. Beszélgetnek. Nem baj. Így is élmény!” (Forrás: A pesti kabaré. Magyar színháztörténet 1920–1949)

Bár az orfeum 1944-ig működött, Rott Sándort 1939-ben megfosztották színházától. Ő, akit kortársai Chaplinnel mértek össze, és akit még Reinhardt is meghívott Berlinbe színészének, nem léphetett fel többé, pár évre rá, 1942-ben meghalt. A „kis” Rottot, a nagy nevettetőt és nagy színészt a Kozma utcai zsidó temetőben temették el (17-1-17).