Lénárd Sándor
orvos, író, költő, muzsikus, műfordító
Ebben az 1891–93-ban épült háromemeletes körúti bérházban született Lénárd Sándor (Budapest, 1911 – Donna Emma, Brazília, 1972) orvos, író, költő, muzsikus, nyelvzseni, műfordító. Nem sokáig lakott itt. Pár évvel később a család már a Városligeti fasor 22.-ben bérelt lakást. A 2010-ben állított emléktábla szerint Lénárd Sándor egyetemes tudású, nagy zenei műveltségű, németül, angolul, olaszul, latinul, magyarul alkotó irodalmár, latinista volt.

Élete talán még Rejtő Jenőénél is kalandosabb. Apja, Lénárd Jenő, Eugen Isak Levyként született Krefeldben, anyja, Lővy Mór, a nagytétényi kastély és egy ezerholdas birtok tulajdonosának lánya volt. A család 1883-ban költözött Budapestre. Apja 1909-ben evangélikus hitre tért és felvette a Lénárd nevet. Lénárd Sándor, aki Bécsben orvosnak tanult, 1938-ban, az Anschluss után Olaszországba menekült, Rómában részt vett az ellenállásban. Ugyanekkor (1944-ben) öccsét Magyarországon munkaszolgálatosként a bori táborból elindított halálmenetben gyilkolták meg. 


A háború után Rómát is otthagyta,1951-ben kivándorolt Brazíliába, ahol Donna Emma völgyében, a dzsungel közepén őslakos indiánokat gyógyított. Ott építette fel otthonát is, a fák lombjai közé rejtett „láthatatlan házat”. Erről szól egyik gyönyörű könyve a Völgy a világ végén, melyben többek között így ír: „Vannak, akiket valami a világ peremére vonz, vannak, akiket valami odavet. Van, aki szereti a tág teret, a csendet, az új távolságok, az új tájak megnyílásának lehetőségét. Mások csak kívül állnak, és csodálkoznak.” Innen, a világ végéről levelezett az egész világgal, itt írta könyveit, itt készítette fordításait. Világszerte sokan, így Angliában, de Magyarországon is, az általa latinra fordított Micimackóból (Winnie ille Pu) tanítják a latin nyelvet.

Temetésén kedvenc zeneszerzője, Bach H-moll miséje hangzott fel, és Donna Emma egész lakossága jelen volt. Ott, a maga ültette fenyők tövében nyugszik.


(Irodalom: Siklós Péter, Lénárd Sándor regényes életútja. http://inphoto.blog.hu/2011/11/11/siklos_peter_budapesttol_a_vilag_vegi_volgyig_lenard)