Szilárd Leó 
nemzetközi hírű fizikus

A Vilma királyné út 33.-ban (ma Városligeti fasor) nőtt fel Szilárd Leó (1898–1964) világhírű fizikus és atomtudós, aki elsőként ismerte fel, hogy a nukleáris láncreakció és az atombomba létrehozhatóak, majd 1939-ben Einsteinnel együtt az atomfegyver emberek elleni bevetése ellen emelt szót, később az atomenergia békés felhasználásáért küzdött.

Bár a családi villa a fasori evangélikus gimnáziumtól pár háznyira állt, Szilárd Leó nem ott, hanem a VI. kerületi Reáliskolában tanult. Így nem ő, hanem későbbi zsidó barátai és tudóstársai: Neumann János matematikus, a számítógép megalkotója, valamint a gyerekkorában a közeli Király utca 76.-ban nevelkedő Nobel-díjas Wigner Jenő atomfizikus, ugyancsak az atombomba ellenzője, majd a későbbiekben a szintén Nobel-díjas Harsányi János közgazdász, a játékelmélet úttörője szereztek világhírnevet a gimnáziumnak.

Szilárd Leó 19 éves koráig – Berlinbe történt távozásáig – az 1905–06-ban felépült Vidor-villában nevelkedett: a Tanácsköztársaság bukása után – ahogyan sokan mások is – az erősödő antiszemitizmus miatt hagyta el Magyarországot. Édesapja Szilárd (Spitz) Lajos mérnök, híd- és vasútépítő vállalatot igazgatott, édesanyja Vidor Tekla, dr. Vidor (Lustig) Zsigmond szemész professzor lánya volt. Szilárd Leó szüleivel és testvéreivel a 3. emeleten lakott. A Szilárd és a Vidor családnak otthont adó villát nagyapja a városligeti Stefánia Gyermekkórház orvos-igazgatója, budapesti egyházközségi elöljáró építtette három lányának.


(Forrás: Ami látható, és ami láthatatlan, 2013, 140-141.)