Dob utca 46/b
építés éve:
1939.
kivitelező:
Wührl Géza
építész:
Antal Dezső
jelentős személyiség:
Seress Rezső zeneszerző, zongorista
jelentős személyiség:
Beamter Jenő dzsesszzenész, zeneszerző
építtető:
dr. Kováts Ferenc
funkció:
bérház

Seress (Spitzer Rudi) Rezső (Budapest, 1889 – Budapest, 1968), aki a háború előtt éjszakánként a Dohány utcai Kulacsban, a háború után pedig, egészen haláláig a Kispipában énekelt és zongorázott, a Dob utca 46/B-ben lakott feleségével, Helénnel, egy gazdag katonatiszt elvált feleségével. Seresst a Szomorú vasárnap című, Jávor László újságíróval közösen írt dala tette világhírűvé.  Angol változatát a Gloomy Sunday-t a világ leghíresebb énekesei tűzték műsorukra: Louis Armstrong, Bing Crosby, Paul Robeson, Ray Charles, Maurice Chevalier, Josephine Baker. Állítólag ennek a dalnak köszönhette 1944-es megmenekülését is a munkaszolgálatból. Életét legendák övezik, filmek, színdarabok sora készült róla. Otto Klemperer ezt mondta róla: „Nem muzsikus – csak zseni”. Azonban dalait itthon az ötvenes években betiltották, egyre jobban elszigetelődött. Külföldön fellépési lehetőségek, hatalmas jogdíjak várták, de 1956-ban sem ment el, nem tudott elszakadni szűkebb környezetétől: mindvégig ragaszkodott Pesthez, ezen belül is az Erzsébetvároshoz és a Kispipához. Végül mégis elszakadt tőle, 1968. január 11-én öngyilkos lett. Sírja a Kozma utcai zsidó temetőben látogatható (3C-7-3).


A hatemeletes, lapos tetős bérház, ahol Seress élt, a mellette álló 46/A-val együtt 1939-ben egy klasszicista ház helyén, modern elvek alapján, modern stílust követve épült, a tervezett Madách sugárút mentén, az eredeti beépítéstől hátrahúzva, teresedést képezve. Erkélyek közé fogott zárterkéllyel tagolt, elegáns homlokzatának dísztelenségét az ablakok közötti egész alakos domborművek oldják. A belső terek, a kör alakú előtér és a rejtett világítás, a burkolatok, az egy- és kétszoba-hallos, komfortos, racionálisan szervezett lakások már a Bauhaus hatását mutatják. 1944-ben ez az épület is csillagos ház lett. 


A háznak nemcsak egy híres lakója volt. Itt élt Beamter Jenő (1912–84), a magyar szvingzene legendás alakja, dobos, zeneszerző, tanár is. A legismertebb pesti bárokban, mulatókban, kávéházakban játszott, így az EMKE kávéházban is. 1942-ben őt is munkaszolgálatra vitték, egyenesen a Don-kanyarba. Századából hárman maradtak életben. Szovjet hadifogságba került, ott találkozott Örkény Istvánnal, aki Bubi címmel 1947-ben novellát írt róla. A 70-es évektől sok helyen fellépett Európában, Barbra Streisanddal és Frank Sinatrával Amerikában is, a Kennedy Centerben. Ahogy Seress Rezső, ő is a Kozma utcai zsidó temetőben nyugszik (3A-3-22). 


A ház homlokzatán látható Seress Rezső és Beamter Jenő közös emléktáblája a lakók elhatározásából és adakozásából készült 2006-ban.


(Forrás: Ami látható, és ami láthatatlan, 2013, 2018, 106-107.)