dr. Radó Géza
nagykereskedő
1936-ban több modern ötemeletes lakóház mellett (2., 4., 6., 8. szám) egy ebben a környezetben meglepő, leginkább az ekkor épült rózsadombi Bauhaus jellegű nagypolgári villákhoz hasonló luxusvilla is megjelent a Bajza utca erzsébetvárosi részén.

A reprezentatív igényekre épített tetőteraszos villát dr. Radó (Rosenberg) Géza (Keszthely,1893 – Budapest,1965), a Textil-Ipar című újság szerkesztője és kiadója, egyben textil- és rövidáru nagykereskedő és felesége, Walter Rózsi (1901–74) operaénekesnő, a két háború közti évtizedek egyik legnagyobb magyar drámai szopránja építtette. A házaspár addig is, amíg a villa felépült a VII. kerületben élt, 1922-től a Nyár utca 14.-ben, ahol Radó Géza cérnakereskedelmi üzletet tartott fenn (Forrás: UrbFace), a Vámház körút 12.-ben pedig úri- és női divatáruházat.

Radó azok közé az igen tehetős zsidók közé tartozott, akik kitértek, ő római katolikus lett. A Farkasréti temetőben nyugszik, közös sírban feleségével és anyósával (templomi árkádsor-N/A-26 sírbolt).