Káry Sámuel
szalag- és rövidáru-kereskedő
A Városligettel szemben, az egykori Aréna, a mai Dózsa György út mentén a XIX. század közepén még nyaralók, villák épültek. Közülük mára – a későbbi magasabb épületek között mintegy elvarázsolódva – csak egyetlenegy maradt meg, Káry Sámuel (Stomfa, Szlovákia, 1837 – Budapest, 1899) divatáru-kereskedő és neje, Leitner Leonóra egykori nyaralója. Előkelő üzletük, a Lefkovits és Káry-féle selyem- bársony- és csipkeüzlet nem akárhol működött: a Belváros középpontjában, a Gizella (ma Vörösmarty) tér 4. szám alatt.

Stomfán, ahol egyes adatok szerint Káry Sámuel született, az 1670-es bécsi kiűzés után számos gazdag zsidó család telepedett le, komoly közösség alakult ki. Fényes Elek közlése szerint a lakosság közel harminc százaléka zsidó volt. A közösség zsinagógája 1803-ban épült fel. Feltételezhető, hogy Káry Sámuel szülei (Káry Ármin és Lőwy Fanni) a stomfai gazdag zsidók közé tartoztak.

Káry Sámuel 1890-ben még a villa tulajdonosa, de halála előtt néhány évvel a villa már dr. Ság Manó ügyvédé. Káry Sámuel a Kozma utcai zsidó temetőben nyugszik (2-12-32).