Baumann Joachim
lisztnagykereskedő
A Dob utca 6. szám alatti klasszicista eredetű lakóházat Baumann Joachim lisztkereskedő építtette 1850-ben. Ő lehetett a második zsidó polgár, aki házat épített az akkori Terézváros mai erzsébetvárosi részén. Zsidók csak 1840 után építkezhettek, addig nem lehetett ingatlantulajdonuk. Az első zsidó által épített lakóház errefelé a Dohány utca 10. volt 1844-ben.

A Baumann családról Bíró Lipótné, dr. Gráber Emma, Baumann Joachim egyik dédunokája visszaemlékezéséből több érdekes dolgot is meg lehet tudni (a családtörténetet Baumann Joachim fia, Baumann Zsigmond egyik ükunokája, Bíró Eszter bocsátotta rendelkezésünkre).

Baumann Joachim a XIX. század elején vándorolt Óbudáról Pestre feleségével, Abeles Jozefinnel (?–1878). A családi hagyomány szerint azért itt vett telket, és nem a Múzeum körúton, hogy zsinagóga közelében lakhasson. Az első emeleti nagy, utcai lakásban élt.  Miután felépült, alapítványi helye volt feleségével a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Haláluk után egyik fiuk, Baumann Zsigmond (1839–1910) tőzsdealkusz lett a tulajdonos, aki itt élt születésétől haláláig az első emeleten, ahol egykor apja, Fáni nevű testvére pedig a másodikon férjével, Weil Jakabbal. Zsigmond a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógai helyet is megörökölte apjától.

„A kiegyezést követő időkben, amikor Jókai, akkor még ellenzéki programmal képviselőnek lépett fel, nagyapám volt a Terézvárosban a főkortese. (…) Később már a húszas években azt hiszem a Magyar Hírlap írta meg ennek a választásnak a történetét, ugyanúgy, mint annak idején nagyapám elmesélte. Később nagyapám is (úgy, mint Jókai) kormánypárti lett, s az 1906-os »koalíciós« győzelem idején a 48-asokat és kormányukat elkeseredetten bírálta” – áll többek között a család számára készült emlékezésben.

Baumann Zsigmond, aki a piarista gimnáziumban érettségizett, kétéves bécsi kereskedelmi iskola után lett tőzsdebizományos, egyben a Pester Lloyd és a londoni Times budapesti gabonatőzsdei tudósítója. Feleségével, Mangold Emmával 10 gyereket nevelt fel. Összes jövedelmének 10%-át zsidó vallási és jótékonysági intézményekre költötte, és ezekről a végrendeletében is gondoskodott.

Baumann Joachimot a Kozma utcai zsidó temetőben temették el (19-8-22), ahogy fiát, Baumann Zsigmondot is (1-20-2). Feleségeik, Abeles Jozefin és Mangold Emma sírjáról nincs információ.