Mauthner Ödön
vetőmag kereskedő, mezőgazdász
A kiegyezés utáni Magyarország legnagyobb vetőmag-kereskedését a pesti zsidó kereskedő családba született, agronómus végzettségű, kertész és kertészeti szakíró, Mauthner Ödön (Pest, 1848 – Budapest, 1934) építtette 1893-ban.

Mauthner Ödön 1874-ben alapította meg vállalatát, elsőként kezdve el a magyarországi vetőmagtermesztést. 1895-re a vállalkozás világcéggé nőtt, és importőrből exportőrré tette Magyarországot. A nemesítés és a termesztés a családi birtokon és bérelt földeken, Derekegyházán és Iregszemcsén történt, a Rottenbiller utcai központban a magosztályozás, a levelezés, a postázás és a szállítmányozás folyt, közel nyolcszáz alkalmazottal. A család nem itt, hanem az ugyancsak saját építésű Kármán–Ullmann építészpáros által tervezett Lendvay utca 13. szám alatti villában lakott (ma ez az Ódry Árpád Színészotthon), valamint Derekegyházán, az 1917-ben vásárolt Károlyi kastélyban.

Érdemeiért – mint a XIX. század során új iparágakat létrehozó zsidó nagyvállalkozók közül annyian – magyar nemességet, majd jánoshegyi előnévvel bárói címet kapott. Emellett a Ferenc József-rend lovagkeresztjével, az orosz Szent Anna-rend lovagkeresztjével és a bolgár Nemzeti-rend tiszti keresztjével is kitüntették. A tízes években a vállalat irányítását már fiainak, Alfrédnak és Pálnak adta át. Alfréd a csepeli acélgyáros, Weisz Manfréd legidősebb lányát, Elzát vette feleségül. A Mauthner család így házasság révén nemcsak a Weiss, hanem a Kornfeld és a Chorin családdal is szoros rokoni kapcsolatba került. 1944-ben, a német megszállást követően a budapesti pénz- és ipari arisztokrácia legmagasabb köreihez tartozó Mauthner, Weiss, Chorin és Kornfeld család tagjainak zsidó származásuk miatt menekülniük kellett, életük áraként hatalmas vagyonukat átadták a németeknek.


Az 1934-ben elhunyt Mauthner Ödön a Farkasréti temető 6/1/A-NA-1-14 számú sírjában nyugszik.


(Forrás: Ami látható, és ami láthatatlan, 2013. 134–136; Biographiae Óvárienses: Jánoshegyi Mauthner Ödön (1848–1934), Óvári Gazdászok Szövetsége)