Csengery utca 9.
Porgesz Bernát és neje, Blass Rozália alapítvány
építés éve:
1905–1906.
építtető:
Blau Ignácz a Blau és Lukács cég társtagja
funkció:
bérház

Az állandó tanulással és a halottakkal foglalkozó Budapesti Talmud Tóra Egylet, melynek zsinagógája 1885–89-ben a Király utca terézvárosi oldalán, a Vasvári Pál utca 5.-ben épült fel, több alapítványi bérházzal is jelen volt az Erzsébetvárosban. Az egyiket, az1891-ben épült háromemeletes, historizáló sarokbérházat az Akácfa utca 9/a-t 1897-ben Steiner Mór és neje, Leichtner Terézia a Tóra-tanulmányok fenntartására és előmozdítására adományozta az egyletnek. 


Az alapítványi bérházak közül a legjelentősebb a Csengery utca 9. volt, amit az egylet a Porgesz Bernát és neje, Blass Rozália által rájuk hagyományozott nagy pénzösszegből vásárolt meg. Az előkelő bérház lakásainak jövedelméből – az alapítvány céljának megfelelően – 20-30 talmudistát részesítettek állandóan támogatásban. A kivételes szépségű, 1905–06-ban épült háromemeletes szecessziós bérház építtetője Blau Ignácz, a Blau és Lukács cég társtagja, tervezője a német jugendstilt követő Révész (Rosenberg) Sámuel (1877–1928) és Kollár (Kohn) József (1869–1943) építészpáros volt. A különleges, kovácsoltvas indával és levelekkel díszített kapu felett Porgesz Bernát és neje, Blass Rozália alapítvány felirat látható. A kapualj két oldalán a falba süllyesztett, sírfeliratra emlékeztető kőtáblára a két adományozó nevét és halálának időpontját (1902 és 1908) tüntették fel. A körbeépített lodzsás udvarra gesztenyelevél díszítésű üvegajtó vezet. A függőfolyosó korlátján az Erzsébetvárosban és a Terézvárosban máshol is megjelenő, a tervezők által a VIII. Népszínház utca 31.-ben és a VI. Lovag utca 20.-ban is alkalmazott zsidó szimbólum, menóra motívum tűnik fel. 


A házat építő Blau Ignácz a Kozma utcai zsidó temetőben nyugszik, ahogy a későbbi tulajdonos és alapítványtevő Porgesz Bernát is.


1944-ben ez a többségében zsidók által lakott alapítványi bérház csillagos ház lett.


(Forrás: Ami látható, és ami láthatatlan. 2013, 2018, 75–76.)