Pécsi Eszter
statikus, az első női mérnök
1936-ban több modern ötemeletes lakóház mellett (2., 4., 6., 8. szám) egy ebben a környezetben meglepő, leginkább az ekkor épült rózsadombi Bauhaus jellegű nagypolgári villákhoz hasonló luxusvilla is megjelent a Bajza utca erzsébetvárosi részén. A vasbetonvázas villa statikai terveit Pécsi (Pollák) Eszter (Kecskemét, 1898 – New York, 1975) készítette.

Pécsi Eszterék heten voltak testvérek. Igen nehéz anyagi körülmények között nőttek fel, négy leánytestvére mégis orvos lett, fivére is mérnök. Eszter 1915 és 1919 között még a Technische Hochschule hallgatója volt Berlinben. „Amikor 1919-ben a budapesti Műegyetem is megnyílt a nők előtt, hazatért, és itthon fejezte be tanulmányait. Az első magyar mérnöknőként 1920. március 8-án kapott építész oklevelet a királyi József Műegyetemen. 1920 és 1930 között a budapesti Guth és Gergely mérnökirodában dolgozott, rövidesen vezető tervező lett. Részt vett a CIAM (Congres Internationaux d'Architecture Moderne) magyar csoportjának munkájában, és statikusként a korszak számos kitűnő építészével működött együtt. Másfél évtizedig (1930 és 1948 között) saját irodát tartott fenn, terveiben eredeti szerkezeti megoldásokat alkalmazott.” http://epiteszforum.hu/pecsi-eszter-es-fischer-jozsef

Ő készítette a margitszigeti Hajós Alfréd Sportuszoda, a Fiumei úti Baleseti Kórház és a Kútvölgyi kórház szerkezeti terveit is. Férjének, szemlőhegyi Fischer Józsefnek (Juszuf), a két világháború közötti modern építészet egyik legkiemelkedőbb képviselőjének – ahogy ennél a villánál is – alkotótársa volt.  1949-től tovább tervezett, de már állami tervezőirodában, a KGMTI-ben. Miközben férje a szociáldemokraták képviseletében a Nagy Imre kormány tagja lett, őt munkahelyén a forradalmi bizottság elnökévé választották. Ezért 1957-ben elbocsátották. Ekkor hagyta el az országot. Először Bécsbe, majd Amerikába költözött.  New York-ban, ahol több épületen Breuer Marcellel is együtt dolgozott, komoly karriert futott be. „Különleges alapozási módszert fejlesztett ki a Hudson folyó partján épülő toronyházakhoz, ezért 1965-ben elnyerte »az év legjobb statikusa« címet.”

(Forrás: Ami látható, és ami láthatatlan, 2013, 2018, 144.)