Popper István
mérnök, építési vállalkozó

A Hunyadi tér 3. szám alatti bérház építtetője nem volt akárki. „…Popper István [1848–1938] okl. mérnök, m. kir. jogtanácsos egyike volt az évtizedek előtti kultúrélet egyik legjellegzetesebb férfijainak. A szegedi árvíz után jelentékeny részt vett a város újjáfejlesztésében, és Puskás Tivadarral együtt ő alapította meg a budapesti Telefonhírmondót.” (Magyar zsidó családok III./129), emellett alapító igazgatója volt a Magyar Aszfalt Rt.-nek és résztvevője sok egyéb mérnöki munkának (vicinális vasút, ármentesítés, stb.).

A rádió elődjének tekinthető Telefonhírmondó zseniális feltalálójának, az 1844-ben született Puskás Tivadarnak 1893-ban történt váratlan halála után (halálának hírét 1893-ban az általa alapított Telefonhírmondóból tudta meg a világ.) a szabadalmat 1894-ben a családtól Popper István vette át, és ő tette naggyá ezt az egyedállóan új szolgáltatást. A Telefonhírmondó Rt. először az Erzsébet körút 24. alatt, majd 1894 októberétől a Rákóczi út 22. III. emeletén működött. Popper 1916 márciusában adta el a Budapesti Takarékpénztár és Országos Zálogkölcsön Rt.-nek.

„… ez volt az eddig ismert első elektronikus hír- és műsorszolgáltató közeg a világon, a rádió és internet őse. Ezt valóban Puskás Tivadar találta fel, szabadalmaztatta is, és Budapesten működött a világon először. A szolgáltatás huszonöt előfizetővel indult 1893-ban, ez a szám egy évvel később már hétszázra, újabb egy esztendő múlva ötezerre nőtt, 1914-ben pedig már tízezren igényelték a szolgáltatást…” (Forrás: Wikipédia)

Popper István 90 évesen hunyt el, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben nyugszik, az északi fal melletti 1-es szektorban (A Salgótarjáni utcai zsidó temető, 2014, 63.). Sírját 2018-ban hét másik sírral együtt a nemzeti sírkert részévé nyilvánították.