Richter Gedeon
nemzetközi hírű gyógyszerész, gyógyszergyáros

A Szent István körút és a Jászai Mari tér sarkán magasodó négyemeletes bérház tetején messziről, már a Margit hídról is jól látható reklám hirdeti: Richter Gedeon rólunk gondoskodik. Milyen kapcsolatban van ez a Katona József utca 21.-gyel, és miért olyan megrendítő ezt éppen itt látni?

Richter Gedeon (Ecséd, 1872 – Budapest,1944. december 31.), akinek lakása ugyan a Ferenc József (ma Belgrád) rakpart 26.-ban volt, 1944-ben csak pár saroknyira innen, a Katona József utca 21. szám alatti svéd védett házban kapott menedéket feleségével együtt. 1944. december 30-án magyar nyilasok őt és feleségét az ott védelem alatt álló mintegy 170 zsidóval együtt az Andrássy út 60.-ba hurcolták, súlyosan bántalmazták, kifosztották, Másnap hajnalban az elsőként kiválasztott ötven férfit, köztük Richter Gedeont is, a Zoltán utca torkolatánál a Dunába lőtték. Az újabb kivégzésekre Wallenberg közbelépésének köszönhetően nem került sor, így felesége megmenekült. A 72 éves Richter Gedeonról, aki e szerint a reklám szerint még ma is rólunk gondoskodik, akkor így „gondoskodtak”. 

A Buda István szobrász által készített emléktáblán ez áll: Ebből a házból hurcolták el és végezték ki sorstársaival együtt 1944. december 30-án Richter Gedeon gyógyszerészt, a magyar gyógyszeripar megteremtőjét, a Richter Gedeon Nyrt. megalapítóját.

2009 júniusában Richter Gedeonól írt Bächer Iván is: „Richter néni a felszabadulás után Svájcba költözött. Férjének, Richter bácsinak, Richter Gedeonnak, minden idők egyik legnagyobb magyar vegyészének, zseniális gyógyszergyárosának, egyebek közt a Kalmopyrin feltalálójának emlékét szülőfalujában, Ecséden egy róla elnevezett iskola őrzi. No meg Kőbányán egy hatalmas gyógyszergyár, amelyet ő alapított 1907-ben, s amely – az Egyesült Izzó mellett – Magyarország legnagyszerűbb ipari üzeme lett. (Érdekes, hogy mindkét világhírű magyar cégnek a saját kutatólaboratórium és kutatógárda volt a fundamentuma; magyarul a magyar agy.) Mindkét gyár ma is létezik, prosperál, a különbség csak annyi köztük, hogy a Richter – szemben az Izzóval – még ma is magyar” (Forrás: Bächer Iván: Katona József utca 21. Népszabadság Online)