Városligeti fasor 45.
építés éve:
1907.
funkció:
villa
építész:
építtető:
vásárhelyi Wodianer Hugó könyvkiadó és könyvkereskedő

A Városligeti fasor 45. szám alatti 1907-ben épült Wodianer-házat, ahogy a 23. és a 24. szám alatti villákat is, Vidor Emil tervezte. A villa építtetője vásárhelyi Wodianer Hugó (1868–1920) volt, a magyar tankönyvkiadás megújítója.

Apja, Wodianer Fülöp (1820–1899) könyv- és lapkiadó, könyvkereskedő és nyomdatulajdonos egyike volt az Osztrák–Magyar Monarchia nagy sajtóvállalkozóinak, fiatalon alapítója volt az első magyar nyomdászegyletnek. A szabadságharcban – ahol meg is sebesült – Kossuth Lajos főnyomdászaként nyomtatta Debrecenben a kormány lapját, kiáltványait, sőt a Kossuth bankókat is. A világosi fegyverletétel után menekülnie kellett, de előtte Aradon a Marosba süllyesztette a nyomdagépet. 1874-ben – az emigrációból visszatérve – üzletfele és barátja a Lampel könyvkereskedő cég megvételével megalapította a Lampel és Wodianer Könyvkereskedő és Kiadó Vállalatot és komoly szerepet játszott a modern napilapok, például a Magyar Újság, a Magyar Néplap, Budapest, Mátyás diák és a 2 krajcárért árult Kis Újság megjelentetésében. A nyomdaipari és könyvkiadás terén szerzett érdemeiért 1897-ben fiaival együtt vásárhelyi előnévvel magyar nemességet kapott. Sírja a Salgótarjáni úti zsidó temetőben található. Halála után két fia Hugó és Artúr vezették tovább a vállalatot. 1934-ben felszámolták a céget, de a Wodianer könyvüzlet 1944-ig még működött. 

Vidor Emil itt – az előző villáktól eltérően – a klasszicizáló szecesszió irányát választotta. A villa minden részletében és összhatásában is fegyelmezett, elegáns. Meglepő a főhomlokzatot uraló, keskeny hosszú ablakokkal tagolt íves zárterkély toronyszerűsége vagy a hozzá kapcsolódó nagyméretű ablakokkal megnyitott premodern hatású homlokzati sáv. Ez utóbbi kivételével a klasszicizáló formavilág következetesen vonul végig az épületen, a kerítéstől a homlokzatokon át a belső terekig. A berendezést és a kandallót a legigényesebb kovácsoltvas és asztalosmunka mellett a szecesszióban szokatlan, palotákat idéző, romantikus jeleneteket ábrázoló kerámiaképek díszítik. 

A Wodianerek villája 1944-ben csillagos ház lett. 

Ma az épületet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Titkársága használja.