vásárhelyi Wodianer Hugó
könyvkiadó és könyvkereskedő

A Városligeti fasor 45. szám alatti 1907-ben épült Wodianer-ház építtetője vásárhelyi Wodianer Hugó (1868–1920) könyvkiadó, a magyar tankönyvkiadás megújítója.

Apja, Wodianer Fülöp (182099) könyv- és lapkiadó, könyvkereskedő és nyomdatulajdonos egyike volt az Osztrák–Magyar Monarchia nagy sajtóvállalkozóinak, fiatalon alapítója volt az első magyar nyomdászegyletnek. A szabadságharcban – ahol meg is sebesült Kossuth Lajos főnyomdászaként nyomtatta Debrecenben a kormány lapját, kiáltványait, sőt a Kossuth bankókat is. A világosi fegyverletétel után menekülnie kellett, de előtte Aradon a Marosba süllyesztette a nyomdagépet. 1874-ben az emigrációból visszatérve – üzletfele és barátja a Lampel könyvkereskedő cég megvételével, megalapította a Lampel és Wodianer Könyvkereskedő és Kiadó Vállalatot és komoly szerepet játszott a modern napilapok, például a Magyar Újság, a Magyar Néplap, Budapest, Mátyás diák és a 2 krajcárért árult Kis Újság megjelentetésében is. A nyomdaipari és könyvkiadás terén szerzett érdemeiért 1897-ben fiaival együtt vásárhelyi előnévvel magyar nemességet kapott. Sírja a Salgótarjáni úti zsidó temetőben található (Sírbolt B-17-1).

Halála után két fia Hugó és Artúr vezették tovább a vállalatot: Artúr a kiadót, Hugó a nyomdát, de Hugó lett a Budapest és a Kis Újság című napilapok kiadó tulajdonosa is. Ő nem apja mellett, ahogy Artúr, hanem a Kozma utcai zsidó temetőben nyugszik (11/1-1-3). Jóval halála után, 1934-ben felszámolták a céget, de a Wodianer könyvüzlet 1944-ig működött.