Ó utca 4.
építés éve:
1892–1894.
építész:
Majorossy Géza
építtető:
funkció:
lakóház
kivitelező:
Majorossy Géza

A városi palota jellegű, U alakban épült, háromemeletes, téglaburkolatú, historizáló lakóház 1894-ben épült a Grünhut család részére, emeletenként eredetileg 4-5 szobás utcai  lakásokkal a testvérek számára. Az oldalszárny udvari lakásait a személyzet lakta. 

A tágas keramit burkolatú kocsibehajtós kapualj rusztikus architektúrájú félkörívben záruló ugyancsak keramitburkolatú nagyméretű előcsarnokba vezet. Az innen  szimmetrikusan középen nyíló lépcsőház kőoszlopos, ívesen forduló, a bejárathoz és az előcsarnokhoz hasonlóan  reprezentatív jellegű. A hatalmas íves lépcsőházi ablakok és az udvarra vezető szintén hatalmas íves, kocsi behajtásra is alkalmas ajtók maratott üvegezésűek geometrikus mintázattal. Az udvaron, ahonnan egykor istálló is nyílt, toronyszerűen jelenik meg a fő- és a melléklépcső. A ház kisméretű udvara összenyílik a csak alacsony kovácsoltvas korláttal leválasztott, pár lépcsősorral megközelíthető szomszédos magánpalota-jellegű ház udvarával (Zichy Jenő utca 3.). Az udvari homlokzatokon még ma is golyónyomok láthatók.

Grünhut Adolf, orvos és spiritiszta, szül. Budapesten 1826 jún. 29., megh. u. o. 1906. Bár diplomás orvos volt, a szabadságharcban katonorvosi minőségben delejességgel gyógykezelt. Később a hasonszervi gyógykezelés híve, majd spiritiszta lett. Ő alapította a Budapesti Szellem-búvárok Egyletét a hetvenes években és szerkesztette ennek Reflexionen über die Geisterwelt és Reformierende Blátter c. folyóiratát, majd 1899. az első magyar nyelvű spiritiszta szakközlönyt, az Égi világosságot, mely bizonyos népszerűségre tett szert, miután G. a tárgykörét könnyed és élvezhető formában tudta közölni.” (Forrás: Magyar Zsidó Lexikon

Grünhut József a Hagenmacher család háziorvosa volt és emellett sok szegényt ingyen gyógyított. Az I. világháború után a Grünhut család elszegényedett. Utánuk a Gráf családé majd dr. Csányi Barna mentőorvosé lett a ház. 1944-ben az épület lakóinak többségét deportálták, közülük kevesen tértek vissza. (Forrás: Adalékok a Belső Terézváros történetéhez, Budapesti Városvédő Egyesület, 1993. 297-299. o.) 

A Grünhut család házát 1944-ben csillagos háznak jelölték ki. Ma az épület a kerület által védett házak közé tartozik.