Városligeti fasor 25–27.
lebontás éve:
2008.
átépítés éve:
1945.
építész:
Hajós Alfréd kétszeres olimpiai bajnok, építész
építés éve:
1900.
funkció:
izraelita fiúárvaház
építész:

A Pesti Izraelita hitközség 1900-ban a Munkácsy Mihály utca Andrássy út sarkán felépített árvaház után, távolabb, a Városligeti fasor 25–27. alatti kettős telken építette fel újabb, sokkal nagyobb alapítványi fiú árvaházát, nagyszabású adománygyűjtési akciók segítségével. A tervek elkészítését és a kivitelezését Wellisch Alfrédra, a Síp utcai hitközségi székház tervezőjére bízták. Az impozáns méretű, kétemeletes, U alakú szecessziós épületben a legfelső szintet a hálótermek, nevelői szobák, az első emeletet egyik oldalán az elemi iskola négy terme, másik oldalán a tanári szobák, középen a 400 férőhelyes zsinagóga, a földszintet pedig a porta, az irodák és az igazgatói lakás foglalta el.

A német megszállás alatt a leányárvaház lakói is idekerültek, az állandó gondozottak mellett rengeteg elhagyott gyereket is befogadtak. Ebben az időben az épület találatot kapott és nyilas támadások célpontja volt. Giorgio Perlasca és Raoul Wallenberg is megpróbálta egy védett vonaton Svájcba szállítani az árvaház lakóit, de az akció sikertelen lett, a nyilasok sok gyereket hurcoltak el az intézetből.

A bombatalálatot kapott, 1945-ben Hajós Alfréd tervei alapján újjáépített fiú árvaház azonban ma már nem látható. Az épületet, amely a háború után a Holocaust árváinak adott otthont, az állam rövidesen kisajátította. Helyén ettől kezdve a Mechanikai Mérőműszerek Gyára/ Mechanikai Labor elnevezésű vélhetően hadiüzem működött. 2008-ban a története és megjelenése miatt is jelentős és fontos épületet lebontották. Azóta a szebbnél szebb fasori villák között, az egykori árvaház helyét a feltehetően 1945-ben készült kerítéssel körbevett autóparkoló foglalja el.

(Forrás: Ami látható, és ami láthatatlan, 2013, 2018, 61-62. és 70.)