Erzsébet körút 56. – Kürt utca 13.
építés éve:
1885–86.
funkció:
bérház
jelentős személyiség:
dr. Korányi Frigyes orvos, akadémikus
építtető:
dr. Korányi Frigyes orvos, akadémikus

Az Erzsébet körút 54. melletti Erzsébet körút 56.-ban egy másik nagyhirű orvos, dr. Korányi (Kornfeld) Frigyes (1828–1913) belgyógyász, akadémikus, a modern magyar egészségügyi hálózat egyik kialakítója lakott élete utolsó szakaszában (1896 és 1913 között) az első emelet teljes utcai frontját elfoglaló hétszobás lakásban. A bérházat is ő építtette 1885–86-ban. Építésze Cziegler Győző volt, aki annyi más épület mellett a Gozsdu udvart is tervezte. 

A Körút háromemeletes historizáló világába illeszkedő átmenő telken álló téglaburkolatú bérpalota egyszerűbbnek tűnik a szomszédos, 54. szám alatti kívül női fejekkel, belül angyalok sorával díszített háznál. Itt nem a díszítések, hanem az architektonikus elemek az uralkodóak. Jellegzetessége az első emeleti kőbábos erkély és az udvari lépcsőházi lodzsa.

Korányi Nagykállón tehetős orvos családban született. Ahogy legtöbb társa, ő is részt vett az 1848–49-es forradalomban. Már akkor – apja, dr. Kornfeld Sebald kezdeményezésére – katolikus hitre tért és felvette a Korányi nevet. A leghaladóbb, legkorszerűbb tudományos nézeteket vallotta, kezdeményezéséhez fűződik a népbetegségnek számító tüdővész elleni védekezés, és neki köszönhető a budakeszi tüdőszanatórium létrejötte. Felsorolhatatlanok azok az érdemei, amiért 1884-ben tolcsvai előnévvel magyar nemesi címet, 1908-ban pedig bárói rangot kapott, 1891-ben a főrendiház tagjává választották. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet ma az ő nevét viseli.

Fiával, Korányi Sándor orvosprofesszorral közös családi sírja a Kerepesi temetőben található (Á-J-45). A síremlék Ligeti Miklós szobrászművész alkotása.

1944 júniusában Korányi Frigyes bérházát is csillagos háznak jelölték ki.


(Forrás: Ami látható, és ami láthatatlan, 2013, 2018, 143.)