dr. Korányi Frigyes
orvos, akadémikus

Dr. Korányi (Kornfeld) Frigyes (Nagykálló, 1828 – Budapest, 1913) belgyógyász, sebész, akadémikus, a modern magyar egészségügyi hálózat egyik kialakítója Nagykállón tehetős orvos családban született. Ahogy legtöbb társa, ő is részt vett az 1848–49-es forradalomban. Már akkor – apja, dr. Kornfeld Sebald kezdeményezésére – katolikus hitre tért és felvette a Korányi nevet. A leghaladóbb, legkorszerűbb tudományos nézeteket vallotta, kezdeményezéséhez fűződik a népbetegségnek számító tüdővész elleni védekezés,  és neki köszönhető a budakeszi tüdőszanatórium létrejötte. Felsorolhatatlanok azok az érdemei, amiért 1884-ben tolcsvai előnévvel magyar nemesi címet, 1908-ban pedig bárói rangot kapott, 1891-ben a főrendiház tagjává választották. Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet ma az ő nevét viseli.

Élete utolsó szakaszában, 1896–1913 között itt, az Erzsébet körút 56. szám alatt az első emeleten lakott. A bérházat is ő építtette 1885–86-ban.

Fiával, Korányi Sándor orvosprofesszorral közös családi sírja a Kerepesi temetőben található (Á. J. 45). A síremlék Ligeti Miklós szobrászművész alkotása.