Andrássy út 130.
építés éve:
1910.
építész:
építtető:
Hirsch Jakab magánzó és neje
funkció:
villa

A Hősök terénél álló gyönyörű, a Bálint–Jakab építészpáros által Hirsch Jakabnak tervezett előkertes, szabálytalan L alakú kétemeletes szecessziós villa kirí a többségükben historizáló Andrássy úti villák közül, de a premodern építészetet idéző, az Andrássy út felé erkélyekkel oldott, mégis szigorú és szabályos homlokzatával, az oldalhomlokzatán megjelenő lekerekített sarkú, osztott üvegezésű, domborított rézdíszítésű, különleges zárterkélyével, szépséges lépcsőházával az Andrássy út mögötti utcákban épült szecessziós villák közül is. A lakások eredetileg nyolcszobásak voltak, az üvegezett zárterkély télikert kialakítását is lehetővé tette. A levélmotívumú erkély- és lépcsőkorlátok és a lakásbejárati ajtók védőrácsai a geometria irányába hajlanak. A modern kort jelzi a lépcsőházból nyíló szemétledobó és annak üvegzsalus szellőztetése is. A tervezők nevét nem a villa homlokzatára helyezett táblán, hanem a kovácsoltvas kerítés magas kőlábazatába vésve találjuk. 


Bálint (1892-ig Bleyer) Zoltán (Nagyvárad, 1871 – Budapest, 1939) apja Bleyer József gabonakereskedő volt, anyja Politzer Júlia. 1897-ben társult Jámbor (Frommer) Lajossal (Pest,1869 – Budapest,1955). A környék arculatát meghatározó villák közül többet is ők terveztek (Bajza utca 44., Bajza utca 42. – Aradi utca 70., Munkácsy Mihály utca 16. és Kmetty György utca 31–33.). Középületeik, köztük sok iskola, nagyrészt vidéken és Erdélyben láthatók. Előszeretettel indultak zsinagógai pályázaton, számos bérházuk és emlékművük áll (közöttük van például a Ligeti Miklós szobraihoz készített Vörösmarty-szobor talapzata és az Anomymus szoboré). Műveik többsége az I. világháború előtti évekre tehető.


1900 elején mindketten beléptek a Demokratia szabadkőműves páholyba (1887–1920). A nagyváradi László király-páholy páholyházának tervét ekkor mestermunkaként ingyen készítették el. Bálint Zoltánt, aki 1907-ben római katolikus hitre tért, a Kerepesi úti temetőben temették el (41-1-50), Jámbor Lajos nem tért ki, az ő sírja a Kozma utcai zsidó temetőben található (7-3-22).


A villa 1926-ig volt Hirsch Jakab tulajdonában. Róla azon kívül, hogy magánzó volt, és mint az Andrássy úti villák építői, igen tehetős ember, emellett a villa stílusából ítélve modern ízlésű is, nem tudunk többet. 1926-ban a villa dr. Perlmutter Alfrédnéé lett (férje, Perlmutter Izsák festő bátyja volt), aki a II. emeleti lakásban lakott, majd 1939-től dr. Hirsch Alberté (Hatvany Lili férjéé). A Kozma utcai temetőben Hirsch Jakab néven több sír is van, köztük egyiknél sem 1926. a halál éve.


Az Andrássy úti bérházakkal és villákkal együtt a világörökség részét képező kerületi védelem alatt is álló villában ma az albán követség lakásai találhatók, alagsorában, melyet csak 1946-ban alakítottak át erre a funkcióra, egy „igazi török kávézó” működik (Café Kara), ahogy ez illik: török zenével, vízipipával, hastánccal.