Marek József utca 31.
építés éve:
1911.
építtető:
Gerő és Győry fémmunkás cég
funkció:
bérház
építész:
kivitelező:

A Marek József utca 31. (volt Elemér utca) erőteljesen kiemelt alagsorában és még az udvara alatt is a híres Gerő és Győry fémmunkás cég műhelye működött, a bérházat is ők építették.


A ház lakói szerint a cég egyik alapítója, Gerő (Gottlieb) Mór (1876–1946) és családja is itt lakott az első emeleten. A másik alapító, Győry Károly feltehetően 1922 körül elhunyt, mert ettől kezdve a Budapesti Czím- és Lakjegyzék a céget már egyedül Gerő Mór nevén említi, Győry Károly tulajdonrésze pedig ajándékozás útján Gerő két fiáé, Imréé és Györgyé lett. 1944 áprilisában a cégről feljegyezték, hogy tulajdonosai zsidók, és így az 1600/1944 ME sz. kormányrendelet alapján, ahogy a többit is, zár alá helyezték. A Gerő család az utca egyik svéd védett házában élte túl az üldöztetést. Az egyik lakó szerint a két fiú még előbb Amerikába menekült. Édesapjuk 1946-ban szívrohamban halt meg, már nem érte meg az 1952-es államosítást (Forrás: Kép-tér Blog). Sírja a Kozma utcai zsidó temetőben található (11-31-1).


A háromemeletes, körbezárt udvaros bérházat a közeli Liget és Park szanatóriumot és még emellett annyi más szebbnél szebb épületet jegyző Komor–Jakab építészpáros tervezte számukra. A premodern felé hajló, középen erőteljes pártázattal hangsúlyozott és zárterkélyekkel tagolt homlokzatot hosszanti fekete-arany mozaikcsíkok díszítik. Az üveg előtetővel védett, lenyűgöző papagájos kapun belépve reprezentatív kapualj fogad egyenes kettős lépcsősorral, íves hajlatú, stukkódíszes mennyezettel, teljesen ép vörös Zsolnay csempe fal- és fekete-fehér-szürke mettlachi padlóburkolattal. A háromemeletes szecessziós bérház kivételes kovácsoltvas munkái természetesen mind itt, a saját műhelyben készültek, ahogy igen sok más jelentős szecessziós épületé is. Az itteniekhez azonban – sem a névvel is jelzett papagájos és kosfejes kapuhoz, sem a lépcsőház apró menórával is díszített emeletes kovácsoltvas csillárjához – nincs sehol hasonló. A függőfolyosói kovácsoltvas korlát maszkbetétei egykor rézlemez borításúak voltak, a bejárati ajtók levélmotívumai ma is azok, és ugyancsak kivételesek. Az udvarról mára már eltűntek a műhely világításául szolgáló, vasvázba szerelt Luxfer üvegezésű felülvilágítók.


Gerő Mór és Győry Károly bérhaza 1944-ben csillagos ház lett. Ma fővárosi védelem alatt áll.


 (Forrás: Ami látható, és ami láthatatlan (Kik éltek, kik építettek itt?),  2013, 2018, 150-152.)