Gerő és Győry
fémmunkás cég
A Marek József utca 31. (volt Elemér utca) erőteljesen kiemelt alagsorában és még az udvara alatt is a híres Gerő és Győry fémmunkás cég műhelye működött, a bérházat is ők építették. A háromemeletes szecessziós bérház kivételes kovácsoltvas munkái természetesen mind itt, a saját műhelyben készültek, ahogy igen sok más jelentős szecessziós épületé is Pesten és itt a környéken. Az itteniekhez azonban – sem a névvel is jelzett papagájos és kosfejes kapuhoz, sem a lépcsőház apró menórával is díszített emeletes kovácsoltvas csillárjához – nincs sehol hasonló. A függőfolyosói kovácsoltvas korlát maszkbetétei egykor rézlemez borításúak voltak, a bejárati ajtók levélmotívumai ma is azok, és ugyancsak kivételesek. (Forrás: Ami látható, és ami láthatatlan, 2013, 150-152.).

A ház lakói szerint a cég egyik alapítója, Gerő (Gottlieb) Mór (1876–1946). és családja itt lakott az első emeleten. A másik alapító, Győry Károly feltehetően 1922 körül elhunyt, mert ettől kezdve a Budapesti Czím- és Lakásjegyzék a céget már egyedül Gerő Mór nevén említi, Győry Károly tulajdonrésze pedig ajándékozás útján Gerő két fiáé, Imréé és Györgyé lett. 1944 áprilisában a cégről feljegyezték, hogy tulajdonosai zsidók, és így az 1600/1944 ME sz. kormányrendelet alapján, ahogy a többi zsidó tulajdont is, zár alá helyezték.

A Gerő család az utca egyik svéd védett házában élte túl az üldöztetést. Az egyik lakó szerint a két fiú még előbb Amerikába menekült. Édesapjuk 1946-ban szívrohamban halt meg, már nem érte meg az 1952-es államosítást (Forrás: Kép-tér Blog). Sírja a Kozma utcai zsidó temetőben található (11-31-1).