Schiffer Miksa
vasútmérnök, építési vállalkozó, földbirtokos, műgyűjtő
Az Andrássy út körül az egyik leghíresebb és legpompásabb villa építtetője Schiffer Miksa (Pest, 1867 – Budapest, 1944) a Monarchia egyik legnagyobb építési vállalkozója volt, földbirtokos, lótenyésztő, híres műgyűjtő és mecénás, az iparból meggazdagodott zsidó családok közül Weisz Manfrédék után talán a leggazdagabb.

„Az ingatlantulajdonos Schiffer Miksának Weissékhez képest sokkal inkább sikerült a háttérben maradnia, neve is kevésbé ismerős. Viszonylag szerény mérnökként házassága révén <1894-ben elvette az építési vállalkozó Grünwald Mór húgát, Grünwald Saroltát (Dunaszerdahely,1872 – Budapest,1936)> lett társtulajdonosa a Grünwald–Schiffer-féle építési vállalkozásnak és vagyonát nagystílű vasútépítésekkel, közszállításokkal és telekvásárlásokkal alapozta meg. 1910-től önálló vállalata élén gazdagodott tovább, míg a húszas években már az ő tulajdonában voltak többek között a Palatinus házak (a Pozsonyi út nyugati oldalán álló, 1911-ben épült bérházcsoport), valamint a Margit-híd és a Parlament között elterülő telkek. Számos nagyipari vállalatban volt érdekelve. Végül vagyonának egy részét ő is birtokvásárlásra, az ercsi mintagazdaság megvételére fordította.” (Forrás: Varga László: A pénz urai. Digitális Tankönyvtár)

A vállalkozásaiban is rendkívül merész Schiffer Miksa (a Palatinus Rt.-én keresztül az ő nevéhez fűződik például 1937-ben a veszprémi völgyhíd kivitelezése) a villa tervezését is a korszak legmodernebb elveket valló építészére, Vágó Józsefre (Nagyvárad, 1877 – Salies de Béarn, Franciaország, 1947) és testvérére Vágó Lászlóra (Nagyvárad, 1875 – Budapest, 1933) bízta. Szabad kezet adott a villa teljes berendezésére, még a festmények összeválogatására is, annak ellenére, hogy ő maga műgyűjtő volt. Feleségével együtt nemcsak a magyar képzőművészetet, de például a filmkészítést is támogatta, ő volt 1931-ben az első magyar hangosfilm, a Kék bálvány producere.


Radnóti Zoltán rabbi „Egy csöndes és tragikus sorsú milliárdos” címen írt Schiffer Miksáról, akit bár az egész család kikeresztelkedett, 1944-ben – a német megszállás után – a Gestapo elvitt néhány napra, „valószínűleg a Palatinus vagyon után érdeklődve, majd visszatérése után néhány nappal meghalt. A halál hivatalos oka “mellgyík” – Angina pectoris lett, ám egy visszaemlékező szerint az öngyilkosságot választotta. 77 esztendős volt.”  A Kerepesi úti temetőben temették el. (Forrás: Zolirabbi. Radnóti Zoltán rabbi blogja)