Bajza utca 44.
építés éve:
1899.
építész:
építtető:
Baruch Sámuel földbirtokos, gyáros
funkció:
bérház

Ezt a különösen díszes magánpalotát az 1878-ban magyar nemességet, 1897-ben felsőványi előnevet nyert Baruch Samuel (Marosvásárhely, 1848 – ?) marosvásárhelyi birtokos és gyártulajdonos emeltette 1899-ben. Walter Crane (1845–1915) angol képző- és iparművész, aki 1900-ban egy hónapos magyarországi és erdélyi utazást tett, az akkori főváros legszebb házának nevezte.


Szülei, Jeremias Baruch (Sepsiszentgyörgy, 1810 – Marosvásárhely, 1872) és Babette Aron (Kronstadt, 1814 – Marosvásárhely, 1890) hét gyermeke közül még egy, Adolf is nemességet kapott. (Magyar Zsidó Lexikon). Baruch Jeremiás cége, mely megtalálható az 1887-es Czégek kézikönyvében és feltehetően terménykereskedelemmel foglalkozott, az V. Dorottya utca 11.-be volt bejelentve. Ebben az időben, 1886-ban, de még 1892-ben is, Baruch Sámuel a közelben, az Andrássy út 93.-ban élt, de magánpalotája felépültével a Bajza utcai palotába költözött.


A palota tervezésével megbízott Bálint Zoltánnak és Jámbor Lajosnak igen sok közös tervezésű, szebbnél szebb villája akad a környéken. Az ő terveik alapján épült fel pár évvel később a szomszédos 42. szám alatti különleges szecessziós sarokvilla is Léderer Arthur földbirtokos, műgyűjtő számára. 


Baruch Sámuel háromemeletes palotájának architektúrája korát kissé megelőzve szecessziós, de egészen más jellegű, mint szomszédja. A homlokzatot neogót és neoreneszánsz hatást sem nélkülöző gazdag növényi ornamentika díszíti, kétoldalt pártázattal kiemelt széles rizalit tagolja, a harmadik emelet erdélyi udvarházakra emlékeztető lodzsás kialakítása az utca zártsorú beépítését határozottan oldja. A bejárati kapuzat díszítése a fölötte kiugró erkéllyel nem stukkó, hanem faragott kő. Egészen különleges a palota lépcsőháza is a szecessziós stukkódíszekkel, az ívesen hajladozó motívumú lépcsőt kísérő kovácsoltvas korláttal és a felvonó védőrácsával. A belső terekben még néhány dolog emlékeztet az egykori pompára, például az első emeleti teremsorban még ma is látható a díszes falburkolat. 


1944-ben Baruch Salamon palotája zsidók számára kijelölt kényszerlakhely, csillagos ház lett. Ma műemlék, és a bolgár nagykövetség kezelésében van: többek között kétnyelvű nemzetiségi óvoda működik benne.